La gent fa coses extraordinàries pels altres, coneix els seus protagonistes i contagia't del seu esperit.
22/10/2014
La idea de crear Paternateca va sorgir una vesprada mentres Javier Andreu, més conegut com Blayo entre els veïns de Paterna, estava amb uns amics recordant velles anècdotes del poble alhora que pensaven que era una llàstima que totes eixes històries s’anaren perdent. “Tots teníem anècdotes que ens havien comptat els nostres pares, iaios o veïns sobre el poble, records que han conformat la memòria de Paterna i era una pena que eixa història no oficial es perdera”.
Amb eixa idea en ment van anar, a poc a poc, recopilant fotos i vídeos casolans; famílies passejant vora la torre en els anys 60, una desfilada de moros de cristians en la dècada dels 70 o fotos de jóvens en els 80 donant-se un bany en la piscina municipal. Hui en dia compten amb més de 10.000 fotos digitalitzades i centenars d’hores de vídeos familiars. “I el que ens queda” apunta Javier Andreu, “només en fotos tenim encara més de 4.000 negatius per digitalitzar”. I és que a pesar del temps que suposa val la pena, “poder contribuir en la manera que siga a salvaguardar la memòria de Paterna és un orgull”.
Paternateca és una iniciativa cultural per a salvaguardar la cultura i memòria de Paterna
Quin seria per a tu l’objectiu principal de Paternateca?
La nostra idea és crear un arxiu que reunisca els records dels veïns a través de les seues fotografies i vídeos familiars, buscar la història no oficial del poble, eixa altra història que no està escrita però que es conserva en les vivències i anècdotes dels habitants de Paterna que per a nosaltres, són els verdaders protagonistes. I en este sentit, dins del projecte de Paternateca s’inclouen entrevistes a diferents veïns del poble que han contribuït a crear la memòria de Paterna.
Tot va començar fa uns anys, quan estàvem rodant el documental Foc, Festa i Fe, la passió d’un poble, sobre els 30 anys de festes de Paterna. Vam tindre l’oportunitat d’entrevistar a molts veïns, i al parlar amb ells t'adonaves de les històries tan interessants que guardaven i que es podien acabar perdent. Així que ens ajuntem un grup d’amics en el nostre temps lliure i comencem a recopilar tota la informació sobre la vida intima del poble que ens anaven cedint els veïns.
Com funciona la recol·lecció d’informació?
És important assenyalar que nosaltres no ens quedem amb res dels que ens cedeixen, el que fem és digitalitzar els documents i tornar l’original. Som conscients de la importància que eixes fotografies o pel·lícules poden tindre per als seus amos i per això el nostre objectiu no és quedar-nos-les però sí assegurar-nos que no s’acaba perdent eixa memòria que forma part de la història de Paterna.
He llegit en el vostre facebook que voleu establir-vos com un servei orientat al ciutadà, en què consistiria exactament?
Paternateca naix com un projecte del poble per al poble. La idea és que generacions futures que tinguen interés per algun esdeveniment o personatge històric puguen acudir a un arxiu on troben imatges, fotografies, vídeos o entrevistes del que els interessa i puguen utilitzar-les per a fer un treball, un documental…D’esta manera gràcies a eixe arxiu es podrà treballar el poble des de tots els punts de vista i en diferents formats. Per un altre costat també estem treballant en la pàgina web que seria la plataforma per a poder accedir a tot l’arxiu, però volem fer-ho bé, per exemple que els documents puguen veure’s però no descarregar-se, perquè considerem que són records privats, o que estiguen ordenats per temàtiques o dates, però clar hi ha tant per classificar encara que anem a poc a poc.
Vos plantegeu la possibilitat d’exposar o visionar el material que teniu?
Clar, això seria ideal, poder, per exemple, fer exposicions temàtiques o de moments de l’any a través de diferents dècades…Vam fer una xicoteta exposició amb fotografies de Manuel Camarena que era el telegrafista del poble i un gran aficionat a la fotografia i que retratava tot el que ocorria a Paterna. La idea és seguir en eixa línia i fer més mostres per a la gent del poble.
Quant als plans de futur de Paternateca, teniu la intenció de?
Perquè ara mateix estem treballant en la web, continuem digitalitzant fotos i vídeos i volem seguir amb els documentals que són la nostra gran afició. De fet ja estem treballant en un nou projecte sobre la història de tres paterners que van estar en el camp de concentració de Mauthausen. Es tracta d’una història fascinant i desconeguda a Paterna. Estem treballant amb la família que ens estan facilitant tota la documentació de què disposen inclús el quadern d’anotacions que va escriure un d’ells durant la seua captivitat. És un projecte que volem tractar amb el major respecte possible per a fer justícia als seus protagonistes que per desgràcia ja van morir.
Als més de 2500 amics que els segueixen en les xarxes socials, s’uneix l’interés d’altres municipis i institucions que s’han posat en contacte amb ells interessats per la idea d’este arxiu de la memòria col·lectiva que és, en paraules de Blayo, l’arxiu de tots els veïns de Paterna.
I per últim, vos deixem amb un resum del documental original "L'últim diumenge d'agost", una de les primeres iniciatives que van ajudar a crear el que hui és PATERNATECA.